В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев и Нора Крюгер

 

В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев и Нора Крюгер Публикувано в Pavelbanya.eu В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев и Нора Крюгер Публикувано в Pavelbanya.eu В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев и Нора Крюгер  Публикувано в Pavelbanya.eu
 
 

В деня на 178-та годишнина от рождението на Васил Левски в село Габарево бе открита паметна плоча на доктор Петър Алексиев и неговата съпруга Елеонора Албертова Крюгер.
 
На тържествената церемония присъстваха кметът на Община Павел баня, Станимир Радевски, представители на Общинска администрация, общественици и културни дейци.
 
Станимир Радевски откри паметната плоча и поднесе венец.
 
Инициативен комитет в състав д-р Димитър Няголов, Янко и Георги Валерови, Димитър Калинков, Тотка Бичева и Димитър Атов преди време взеха решение за изграждане на паметна плоча на уважавания лекар доктор Алексиев и неговата съпруга Нора, преселили се в Габарево след революцията в Русия от 1918 година и последвалата я гражданска война.
 
До 1964 година доктор Алексиев е уважаван лекар в село Габарево и околните села, а Нора Крюгер обучава габаревци на познания в областта на културата, музиката и изкуствата.
 
Руското семейство е прието радушно от местните и се радва на висока признателност и почит.
 
По време на церемонията по откриването на паметната плоча, уредникът на „Джанановата къща“, Тотка Бичева, благодари на спонсорите, Христо Дончев и Ирина Динева, на художника каменоделец Иван Узунов, и на Община Павел баня за оказано съдействие и подкрепа.
 
Жители и гости на Габарево поднесоха венци и цветя в знак на признателност.
 
По информация на Община Павел баня

Вижте също

Заповядайте на ПавелБанско лято!!!