Начало / Без категория / Група „Старчовци” от село Габарево спечели специалната награда на Областния управител Живка Аладжова на Фестивала на маскарадните игри

Група „Старчовци” от село Габарево спечели специалната награда на Областния управител Живка Аладжова на Фестивала на маскарадните игри

11.3.2014

„Имам честта и удоволствието да Ви поздравя по случай Фестивала на маскарадните игри, който се провежда в Стара Загора за ХVІ-ти пореден път в Стара Загора.

Отново с цялата пъстрота от костюми и хлопки, 900 кукери ще оживеят по улиците на родния ни град и ще станат притегателна атракция за жители и гости. С магически танци и страшни маски ще прогонят злите духове, лошите сили и студа от нашите земи и ще донесат здраве, плодородие и богата реколта през настоящата година. Вярвам, че звънкия глас на чановете ще успее да предаде ентусиазъм и огромно настроение на публиката, която ще пренесе съхранена частицата на българската обредност и традиция.

Убедена съм, че 24-те маскарадни групи от всички етнографски области на страната ще предизвикат удивление сред старозагорци и гостите на фестивала! Възхищавам се на ентусиазма Ви да бъдете последователи на този многовековен обичай, на усилията да го опазите през годините и да го предадете на децата ни днес!
Пожелавам на всички успешно представяне! Нека да изгоним злото от душите и сърцата си, за да бъдат делата ни чисти и благородни! На добър час!“, се казва в приветствието на областния управител Живка Аладжова към организаторите и участниците във Фестивала на маскарадните игри, който се проведе в град Стара Загора.

Според решението на журито с председател Крум Георгиев, група „Старчовци“ от село Габарево, община Павел баня спечели специалната награда на Областния управител Живка Аладжова за изключителни постижения в народното творчество.

Над 900 души в 24 маскарадни групи от всички географски области на страната взеха участие във Фестивала, който започна с пъстро и шумно дефиле на участниците по бул. „Цар Симеон Велики“. Стартът на конкурсната програма бе даден с оглушителни изстрели от черешово топче. Всяка от групите имаше по 10 минути за представяне.

ПРЕСС ТВ Казанлък

Вижте също

150 години Народно Читалище Обнова

Малко снимки от тържеството За снимките кликнете тук