ЖИВ В ПАМЕТТА И СЪРЦАТА НИ

ЖИВ В ПАМЕТТА И СЪРЦАТА НИ

На 8 февруари 2018 година се навършват 10 години от смъртта на Петър Христов Джумаков. Той беше пример за верен син и брат, лоялен и посветен съпруг, отговорен баща и дядо-мечта. Животът му бе изживян в скромност, с много достойнство и доброта, и в безкористна обществена служба . Петър беше образец за честност,  трудолюбие , помощ и състрадание, и имаше добри и достойни приятели. С тези си качества той печелеше много уважение от колеги, съседи и съграждани.

Роден на 4 септември 1927 в село Габарево, Казанлъшко, Петър израства в семейството на учител (образовател, цигулар и краевед) и майка-домакиня (самоука талантлива художничка и естет) с традиционни патриархални традиции и строг морал. От баща си  (Христо) Петър наследява любов към прогрес  и знание, близост с природата, пчеларство , обществена ангажираност и уважение към всички. От майка си (Василка) взима усета за хармония , артистични наклонности и  умението да намира красота във всичко.

След завършване на гимназията в Казанлък, Петър отива в Държавния Университет в София, където се дипломира от Юридическия Факултет. От 1956 до 1958 е бил началник на Ревизионния Отдел в районния кооперативен съюз в Карлово и в същото време и юрист консулт. За кратко е спомагал и кооперацията в с. Баня, Карловско. От 1958 до 1960 е юрист консулт в Завод 15 във Ведраре.

След преместването си в Пловдив през 1960 той е назначен като следовател към Районна Прокуратура. След няколко години е назначен за ръководител на Съдебно изпълнителната служба в Пловдив, по което време е награден със златна значка от  Министерството на Правосъдието. След около осем години се връща като следовател към Районна Прокуратура и след закриването на отдела, той за малко се пренасочва към МВР. През 1982 година става адвокат и работи като такъв до смъртта си. Бил е член на ръководството на адвокатската колегия. Има значителен принос като общественик и многократно е награждаван като такъв.

Петър остави съпруга, син и дъщеря, двама внука и една внучка, които пазят в сърцата си безценни спомени и живи принципи от него.

Дориана Джумакова-Стафорд и семейство

Вижте също

Програма за празника на черешата 2024. Заповядайте!!