Забележителности

Габарево е село Централна България. То се намира в община Павел баня, област Стара Загора.
Село Габарево е разположено от двете страни на Подбалканската шосейна и жп линия  на 7 км северозападно от Павел баня, на 56 км северозпадно от областния град Стара Загора и на 211 км източно от град София. До селото има редовен автобусен и железопътен транспорт.
Селото се намира на 425 м надморска височина. Населението му наброява 1610 души.
Климатът е преходно-континентален, с топло, но не много горещо лято, умерено студена зима със слаба ветровитост, ранна пролет и топла и слънчева есен.
В Габарево има кметсво, целодневна детска градина и начално училище. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар и един  стоматолог. Най-близката болница е разположена в общинския център град Павел бяня.

 

Джанановата къща

Джанановата къща в село Габарево е принадлежала на богатата фамилия на Васил Тодоров Джананов (1838-1918) и е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България.

Сегашната сграда е от 1882г, а старите са били изгорени по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Непосредствено до нея се е намирала гюлпаната (розоварната).
Всички експонати са автентични, запазени и върнати като дарение на музея от внучката на Васил Джананов – Мария. На това място през 1869г Васил Левски основава революционен комитет в село Габарево. Негов председател е самият Васил Джананов. През същата година от Васил Джананов е основана и Ученолюбива дружинка „Братство“, която е основоположник на читалището в селото. Васил Джананов е буден и просветен българин с разностранни интереси, предприемчив, живо откликва на новото и положителното в бита на своето време. Той първи внася в село Габарево газената лампа, металната печка за отопление и ръчен грамофон с фуния и музикални плочи от Виена.

 

100-те чучура

Габарево е известно като „селото на 100-те чучура“ и това не е напразно. Тук на всяка крачка има чешма, от която струи бистра ледена вода от Балкана.

 

Чешмата пред храм „Св. Георги Победоносец“ :

Околности и забележителности

– В околностите на Габарево  се простират обширни пасища, лавандулови полета и сенчести широколистни гори – прекрасни  места за семейни разходки и пикници.

– В близост са река Тунджа и язовир Копринка, които предлагат отлични възможности за риболов.

– В Габарево има добре запазени стари къщи, някои от които са на повече от 150 години. Една от тях  е „Джанановата къща“. Тя е реставрирана и превърната в музей на Апостола на свободата Васил Левски, който през далечната 1869 г. основава в нея революционен комитет.

– В центъра на селото се извисява старата каменна църква „Св. Георги Победоносец“. Строена е на няколко етапа и е завършена и осветена през 1895 г.  През 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война църквата е била опожарена заедно с цялото село.  След освобождението,  местните хора я построяват отново.

– Изключителен интерес представлява и „Радучевата къща“ – реставрирана къща от миналия век, на чиито първия етаж се намира  хотел – ресторант, а на втория  – частен музей  за бит и култура.

В местността „Кара дере“ в подножието на Стара планина се намира старата валявица на Габарево, превърнала се в атракция, особено за чужденците.