Начало / Без категория / Йорданов ден в Габарево

Йорданов ден в Габарево

                                   

Днес Православната църква почита Деня на Христовото кръщение във водите на свещената река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейското предание в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето Благоволение”! Оттук идва и наименованието на празника- Богоявление.

След църковното служение, литийното шествие, начело с духовния водач, габарци се отправят към бреговете на близката река Тунджа, където се извършва ритуалът по символичното изваждане на Кръста. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и силен през цялата година. Поверията гласят пък, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата.

Днес на моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много жители и гости на Габарево, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на „диренето” на кръста в ледените води.

Редица ентусиасти взеха участие, но със сигурност здравето и късметът няма да напуснат Новата година на Христо Христов от Габарево, които извади Светия кръст.

На Йордановден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, а от 1993-та е възобновена традицията на този празник да се освещават военните части и бойните знамена.

Честито на всички именници! Нека бъдат здрави, щастливи, силни, усмихнати и издръжливи на житейските изпитания, така както понасят ледените води на реката.

Вижте също

150 години Народно Читалище Обнова

Малко снимки от тържеството За снимките кликнете тук