Начало / Без категория / Красивата розоберачка от Габарево – продължение

Красивата розоберачка от Габарево – продължение

rose

 
Вълкана Георгиева Колева е родена на 12 Април 1942 г. в село Каравелово, окръг Пловдивски. В родното си село тя получава началното си образование и първите умения в бъдещата си професия – готвач. Вълкана е добър и отворен към света човек, приема новостите на светския живот, но също не обръща гръб на народните традиции и обичаи. Още от малка, докато израства заедно с двете си по-големи сестри в топлотата и уюта на семейното огнище, бива възпитана да познава и уважава българските нрави.
Първите фотоснимки на Вълкана са направени в розовите масиви край родното село Каравелово. Фотографът на тези снимки е участвал с тях на фотоконкурс в град София и е спечелил първа награда.
През м. Ноември 1960 година се омъжва в село Габарево окръг Старозагорски за Христо Петков Колев и заживява там. През 1961 година ражда първата си дъщеря – Диана, а през 1963 втората – Петя.
През далечната 1961 година е поканена да участва в заснемането на снимки в розовата градина на село Габарево. Екип от аранжор, фотограф и помощен персонал присъстват на снимките. Около 20 млади жени и момичета от село Габарево се явяват при провеждането на избора на модел. Измежду тях снимачния екип избира Вълкана. Снимките са заснети през месец Май 1961 година в розовата градина на ДЗС ( Държавно земеделско стопанство ) село Габарево, тогавашен окръг Старозагорски ( по настоящем село Габарево, община Павел Баня, област Стара Загора ). Снимките правени по същото време са използвани по-късно. Едната от тях е корица на списание „Славяни” издавано в град София и насочено към българските читатели зад граница. Същата снимка е използвана за изработка на рекламни пана представящи България, изложени в столицата на Либия, град Триполи.
Други снимки са използвани за отпечатване на пощенска картичка, рекламен календар на ДАП гр. Казанлък и ДАП гр. Карлово.
След успешното представяне на тези снимки в България и чужбина, Вълкана получава покана за заснемане на още фотографии на българското Черноморие и различни исторически забележителности на страната ни. Въпреки открилите се нови възможности, тя избира да се посвети на семейството.
В момента Вълкана Георгиева Колева или както повечето приятели я наричат „Кака Вътка” или „Леле Вътка” е любяща съпруга, майка на две дъщери и баба на четирима внуци. На 12 Април 2014 г. отпразнува скромно, но весело своя 72-ри рожден ден в компанията на семейството.

Автор: Петя Наскова Несторова
( внучка на Вълкана Георгиева Колева )

Вижте също

150 години Народно Читалище Обнова

Малко снимки от тържеството За снимките кликнете тук