Начало / Без категория / Кукерите и плашилките на община Павел баня „окупираха“ „Сурва – 2014″

Кукерите и плашилките на община Павел баня „окупираха“ „Сурва – 2014″

 

След участието на кукерите от село Турия в Симитли, дойде време за изява и на самодейците от останалите населени места на община Павел баня. Международният фестивал на маскарадните игри, „Сурва – 2014″, в Перник тази година събра 6400 участници от 9 държави, които дефилираха в продължение на два дни по централните улици на града. Представителите на Александрово, Тъжа, Търничени, Габарево, Долно и Горно Сахране, Павел баня, Осетеново и Манолово също бяха част от фестивалната програма и демонстрираха характерните за павелбанския край автентични костюми, маски и обредни игри.
Най-малките участници в „Сурва – 2014″ бяха от групата на село Осетеново. Това са петгодишните Петър Ивелинов и Иван Тонев. От същата група е и най-възрастният участник – Георги Любенов – на 86 години.

В днешния ден обаче фестивалът беше на път да се провали заради създадена дезорганизация, отсъствие на няколко кукерски групи и лошите метеорологични условия. Независимо от това се състояха част от плануваните дефилета на участници.

Най-екзотични бяха гостите от Индонезия и Сардиния. Състезателният характер на „Сурва“ обаче се отнася само до българските кукери, сурвакари и плашилки. Големите награди са златна, сребърна и бронзова маска, както и златен, сребърен и бронзов медал. Те са присъждат в двете категории: сурвакари и кукери.

Любопитното от тазгодишното издание на „Сурва – 2014″ е, че авторитетното списание „National Geographic“ постави Перник в „Топ 15 на най-препоръчваните дестинации през зимата“. Освен това се очаква фестивалът да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО за Нематериално културно наследство на човечеството.

Награди – СУРВА:
~ Награда за атрактивност на маски и костюми на кукери: златен медал – с.Тъжа и бронзов медал – с. Габарево община Павел баня;
~ Награда за обучение в традицията на кукерството: бронзов медал – с. Александрово, община Павел баня;
~ Награда за най-атрактивна игра на кукерите: бронзов медал – с. Осетеново, община Павел баня;
~ Награда за индивидуална маска: сребърен медал – с. Търничани, община Павел баня;
Награда на Федерацията на европейските карнавални градове: Купа „Кукерска група“ – с. Търничани, община Павел баня;

Румен Скрински

Вижте също

150 години Народно Читалище Обнова

Малко снимки от тържеството За снимките кликнете тук