Празникът на черешата

В село Габарево, някъде в прекрасната долина между “Балкана” и Средна гора през третата седмица на месец Юни се провежда обичая Черешобер. В ранната Юнска утрин към мегдана на селото започнаха да прииждат празнично пременени с пъстри носии габаревци, за ритуала. С кошници и цветя в косите, с обредни хлябове в ръце, жените от селото очакваха най-важния човек на този ден – добрата орисница Баба Пенка Атанасова да дадат своята благословия за берекет на черешовите масиви.

Пъстро изписани каручки, теглени от нагиздени кончета и управлявани от напети момци дойдоха да вземат участниците в ритуалното шествие.
Целият този пъстър “карнавал” премина по уличките на селото.

По главния път шествието бе приветствано от клаксоните на прелитащите автомобили и усмихнатите погледи и възторжени възгласи на техните пасажери.

В черешовите масиви шествието е посрещнато от кмета на с. Габарево – Ахмед Контилев със своята неизменна топла усмивка. Той получи благословията на баба Пенка и благодарността от жителите на село Габарево, за грижата му към селото и за възможността да се запазват традициите, които тук се предават от поколение на поколение.

След ритуала на мегдана на селото се изви хоро на което се хвана мало и голямо.

Освен с едрите като ябълки череши габаревци имат и с какво друго да се похвалят.

В ритуална зала на кметство бе направена премиера на книгата „Седем пиеси към един реквием книга за Васил Генов” от Веселин Стоянов и излъчване на филм за великия български пианист Васил Генов, отишъл си от този свят без време…

Малко по-късно в Джанановата къща, където на времето е отсядал Дякона Васил Левски се състоя творческа среща на поети и писатели от Община Павел баня. Там бе и примиерата на книгата „Небето на костенурките” от Димитър Няголов. Книгата ще бъде представена от литературния критик
Иван Гранитски-директор на издателство „Захарий Стоянов”

В двора на Джанановата къща сред цветята и оригиналния екстериор бе подредна и изложбата на художничката Албена Венкова.

Всички гости бяха почерпени с „Габарско сладко” – местен специалитет приготвен от ранни череши.

Гостите, дошли в с. Габарево за празника Черешобер по традиция отсядат в старнноприемницата Валера. Интересът към нея е продиктуван и от факта, че част от старинната къща е и Музей на каракачанския бит.

 

Празник на черешата в с. Габарево -Видео 1
Празник на черешата в с. Габарево -Видео 2

 

Източник www.erogance.eu и  www.binet.tv

Вижте също

Заповядайте на ПавелБанско лято!!!