Начало / Разположение

Разположение

Село Габарево (1800 жители) е разположено от двете страни на Подбалканската шосейна и жп линия и се намира на 7 км северозападно от Павел баня. В село Габарево можете да посетите Джанановата къща, в която е уредена къщата-музей “Васил Левски” и каменната църква “Св. Георги” (1885 година), разположена в центъра на селото.

Основни факти:
Транслитерация на английски: Village Gаbarevo
Регион: Южен централен планов регион на България
Област: Стара Загора
Община: Павел баня
Географска ширина: 42.6170006
Географска дължина: 25.1669998
Надморска височина: от 300 до 499
Разстояние по въздух до столицата София: 151.469km
Площ землище: 57.608km2
Население: 1617 ( ГРАО, 2015-03-15)
Пощенски код: 6162

Изключителен интерес представлява и Радучевата къща – реставрирана къща от миналия век, на чиито първия етаж се намира ресторант “Валера”, а на втория й етаж се помещава частен музей на каракачанския бит и култура.

В гостоприемството на габаревци ще се убедите, ако отидете на гости у семейство Иванови. Тук сред автентична битова обстановка и домашен уют ще усетите живата българска традиция, предавана от поколение на поколение.Младият художник Фикрет Окан, възпитаник на Казанлъшката художествена гимназия, пък, може да Ви нарисува за по-малко от час цветен портрет за спомен.

Добре е да се отбиете и до валявицата, край която минава маркираната пътека за хижа “Соколна” и природния резерват “Соколна”, връх Мазалат и от там за билото на Стара планина. Преди да тръгнете, обаче, непременно се свържете с Димитър Несторов – един от най-опитните планински водачи за Балкана в района, бивш планински спасител.