„Сурва“ 2013, град Перник – равносметката

gabarevoТрадиционният Международен фестивал на   маскарадните игри „Сурва“ 2013, който се провежда в град Перник, изпрати кукерите и плашилките на павелбанската община като победители. Фестивалът беше открит със зрелищно светлинно и звуково шоу, а 17 бяха категориите, в които се състезаваха над 6000 души и около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и гости от Европа, Азия и Африка.

В категория „Поддържане и предаване на местната традиция, Кукери“, село Тъжа, община Павел баня отнесе бронзов медал. Павелбанските кукери пък са сред най-атрактивните кукерски групи от Източна България. Те ни зарадваха с бронзовото отличие. Село Долно Сахране на общината може да се похвали със сребро в категория „Маски и костюми на кукери“, а според експертното жури, село Габарево притежава най-добрите учители по древните обичаи, защото присъди златен медал в категория „Обучение в традицията на кукерството“.

Най-запомняща е била играта на турийската кукерска група, която и в момента празнува своето първо място в категорията „Най-атрактивна игра“. Бронзови медалисти са и „старците“ на село Александрово. Село Търничане също достойно представи местните ентусиасти и спечели Голямата награда на Фестивала за кукерска група.

Подобен авторитетен форум като Международния фестивал „Сурва“, град Перник, събира ежегодно хиляди, желаещи да се докоснат до неповторимата атмосфера, претворена в автентичното предаване на традицията на всяко следващо поколение.

На 23 и 24 март 2013г. в с. Турия ще се проведе ежегодният Международен фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия” – 2013. Игрите се провеждат всяка година в края на м. март на площада в с. Турия в рамките на традиционните „Чудомирови празници” и са своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна.

                Програмата включва:
23.03.2013г. на площада в с. Турия

  • 18:00ч. “Нашенци” – спектакъл, представен от самодейците от читалище “Чудомир” с. Турия и представяне на вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона. / прескачане на огньове, въртене на „олалии” и др./
24.03.2013г. на площада в с. Турия

  • 10:00ч. Тържествено откриване на Маскарадните игри
  • 10:15ч. Състезателно дефиле на площада

Вижте също

Програма за празника на черешата 2024. Заповядайте!!