„Spirit of freedom“ се предадоха на нестинарския огън без страх

06.12.2014
 
_MG_5012
 
С пречистващия ритуал на нестинарството 35 млади хора от цяла Европа се разделиха със страховете си снощи край Габарево.
 
В подножието на Балкана, под хижа „Соколна”, снощи край барата на Габарево младите минаха през жаравата и предадоха на огъня листчетата с личната изповед на всеки за собствените му страхове.
 
Кутията на Пандора или урната с листове, съдържащи личното споделяне на вътрешните страхове на всеки един от 35-мата, пламна като факел, за да символизира раздялата завинаги със задръжките, пречещи им да се развиват и експериментират.
 
Строгият силует на Балкана край павелбанското село Габарево стана фон на един от най-магичните и мистични български ритуали-нестинарството, в който взеха участие младежи и девойки от няколко европейски държави.
 
Цяла седмица групата провежда тренинг на тема „Да погледнем зад огледалото”, организиран от неправителствената организация „Spirit of freedom“. Участниците се обучават в уменията да извличат най-доброто от себе си, както и да преодоляват страховете си, под вещото ръководство на тренера от Белгия-Стив и казанлъчанина Георги Григоров.
 
Преди финала на обучението гостите от Италия, Белгия, Румъния и Грузия бяха изненадани от българските домакини. За да проверят резултатите от тренинга за освобождаване от страховете и задръжките, домакините организираха нестинарски ритуал. Нестинарката преведе всички боси през жаравата под ритъма на тъпана и с иконата на светите Константин и Елена.
 
Нямаше отказали си да пристъпят в парещия кръг от въглени. Цялата група от 35 ентусиасти минаха през жарта и афишираха, че са казали сбогом поне на една задръжка. Те се срещнаха с огъня и се сприятелиха се него. Дори някои от гостите облякоха българска национална носия преди да се впуснат в нестинарския танц
 
За финал всички поставиха в специална кутия листчета с изповеди и я изпепелиха.
 
Нестинарите вярват, че огънят пречиства душата. Младите ентусиасти се довериха на древното вярване и завинаги отнесоха у дома увереността, че със страха се застава очи в очи, преди окончателно да му кажеш сбогом.
 
От „Spirit of freedom” канят всички казанлъшки млади хора в събота, 6 декември, в 14:00 часа в Младежкия дом, където проектът им за личностно самоусъвършенстване ще бъде финализиран. Всеки желаещ е добре дошъл да се включи в интерактивната програма, подготвена от „Spirit of freedom“.
 
_MG_4928
 
_MG_4933
 
_MG_4928
 
_MG_4810

 

ПРЕСС ТВ Казанлък

Вижте също

Заповядайте на ПавелБанско лято!!!